TÁMFALAK
Írta: Divinszky Zsolt Dátum: Március 22 2012 15:22:11

TÁMFALAK

(TÁMogatott FoglAlkoztatás, LAkhatás, Képzés) Hajléktalanoknak


Az elmúlt 10 évben a Kríziskezelő Központ a hajléktalanok részére több sikeres lakhatási, foglalkoztatási, képzési projektet valósított meg. Tapasztalatok azt mutatják, hogy a hajléktalan emberek társadalmi integrációja, re-integrációja sikeresen csak komplex, a célcsoport sajátosságait figyelembe vevő, jól előkészített, valós igényeken alapuló projektekkel lehetséges. A TÁMOP. 5.3.3 program lehetőséget teremtett arra, hogy olyan széleskörű szolgáltatásokat kínáljunk, amely a városban élő 400 hajléktalan közel 10%-ának esélyt ad életminőségük javítására, társadalmi integrációjuk elősegítésére...

Teljes hír

TÁMFALAK

(TÁMogatott FoglAlkoztatás, LAkhatás, Képzés) Hajléktalanoknak


Az elmúlt 10 évben a Kríziskezelő Központ a hajléktalanok részére több sikeres lakhatási, foglalkoztatási, képzési projektet valósított meg. Tapasztalatok azt mutatják, hogy a hajléktalan emberek társadalmi integrációja, re-integrációja sikeresen csak komplex, a célcsoport sajátosságait figyelembe vevő, jól előkészített, valós igényeken alapuló projektekkel lehetséges. A TÁMOP. 5.3.3 program lehetőséget teremtett arra, hogy olyan széleskörű szolgáltatásokat kínáljunk, amely a városban élő 400 hajléktalan közel 10%-ának esélyt ad életminőségük javítására, társadalmi integrációjuk elősegítésére.

A projekt célja:
A projekt hosszú távú célja, hogy hozzájáruljon városunkban a hajléktalanság fokozatos visszaszorításához, csökkentéséhez:

A hajléktalanok projektbe való bevonása élethelyzetükből, életmódjukból adódóan különösen kockázatos. Ennek csökkentése érdekében a kiválasztás szakaszában fizikai, mentális állapotuk szűrését és pályaorientációs vizsgálatokat tartottunk. A megalapozottabb kiválasztás érdekében az ellátórendszer teljes vertikumából a populáció 22 %-nak (90 fő) komplex szűrését valósítottuk meg.
A projektben 35 fő számára készítettünk egyéni fejlesztési tervet.
A 120 órás Készségfejlesztő szocializációs tréninget 15 főből 14 sikeresen befejezte.
A 180 órás Alapkompetenciákat fejlesztő képzést mind a 30 beiskolázott ellátottunk sikeresen elvégezte.
A 180 órás Motorfűrész-kezelő (OKJ 31 623 01 0100 21 03) rész-szakképesítés megszerzését biztosító képzésre beiskolázott 16 fő sikeresen levizsgázott.
5 fő egyéb képzésre jelentkezett és fejezte be sikerrel a program ideje alatt (bolti eladó 2 fő, wolframelektródás hegesztő 1 fő, biztonsági őr 1 fő, angol alapfok 1 fő).
6-12 hónap időtartamú lakhatási támogatással 19 fő önálló életvitelét segítettük, ők jelenleg is bérleményükben élnek.
Közvetlen foglalkoztatási támogatásban (munkaszerződéses állásba helyeztük 5+5 hónapra) 11 fő részesült.
A program szolgáltatásai hatására, a bevonáskor már munkajövedelem rendelkező 5 főnek javult a munkaerő-piaci státusza (munkabérük emelkedett).
További 8 fő talált munkát az elsődleges munkaerő-piacon, és azt meg is tartotta (4 hónap alatt legalább 60 munkanapot folyamatosan dolgozott).

A projekt megvalósításának ideje alatt igénybe vehető további szolgáltatások voltak:

Konzorciumi Partner: Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja

A program teljes időtartama 2 év (2010. 03. 01. - 2012. 02. 28.)

Az elnyert támogatási összeg: 66 136 035 Ft.